Panterkameleons

De panterkameleon

Furcifer Pardalis

Weetjes over de panterkameleon

Panterkameleons zijn actieve, weinig verdraagzame dieren en moeten in beperkte ruimten apart worden gehouden.Enkel voor het kweken worden dieren samengebracht , voor een korte periode.

Waar leeft de panterkameleon – Habitat

De panterkameleon is een hagedis van de vochtige en warme gebieden op Madagaskar en een aantal nabijgelegen kleine eilanden. De soort is sedert de jaren tachtig regelmatig ingevoerd en behoort tegenwoordig tot de meest in gevangenschap gehouden en nagekweekte kameleons.

Huisvestiging

Kameleons kunnen het best in een flexarium gehouden worden, dit is een gazen kooi. 
Ze zitten heel graag in de open lucht. 
Vermijdt wel tocht!

Een glazen terrarium is ook zeker mogelijk met minimum afmetingen van 80x50x80.

Inrichting en verzorging

Als de temperatuur hoog oploopt, openen kameleons de mond om zo gapend tot verdamping en dus afkoeling te komen.

Kameleons likken druppels van bladeren, maar kunnen ook uit een reservoir drinken.

Temperatuur :Nacht : 22°CDag : van 22°C tot 32°C Verlichting : UV 5Vochtigheid: 40 tot 85 %

Verlichting

Er moet een evenwicht zijn tussen voedselvitaminen en met de zon ontvangen UV-b straling, maar wat die verhouding is, verschilt per soort en is nog nauwelijks onderzocht. Het is kennelijk de beste beslissing om kameleons de gelegenheid te geven zoveel mogelijk natuurlijk zonlicht te ontvangen, zodat ze zelf enigszins aan temperatuurregulatie kunnen doen. 

Maar dan moeten we ons er wel van bewust zijn, dat ‘s winters op onze breedtegraden natuurlijke straling zelfs kan ontbreken.Het gemiddelde gewicht van een net uit het ei gekomen kameleonbaby is ongeveer een halve gram. 

Voeding

Panterkameleon op stronk

Reptielen verkrijgen de noodzakelijke vitamine D op twee manieren, namelijk via het voedsel en door fotobiosynthese via uv-b in de zonnestraling. 
Terrariumdieren die met het voedsel geen extra vitaminen en mineralen toegediend krijgen en evenmin enige uv-straling ontvangen, zullen naar alle waarschijnlijkheid aan hypovitaminose (= gebrek) gaan lijden.

Voortplanting

Als u kameleons wilt gaan kweken, is de panterkameleon een goede keus voor beginners. Daar mannetjes na ongeveer 4 maanden al een dikkere staartbasis hebben dan vrouwtjes, is deze soort gemakkelijk te seksen. Ook zijn de mannen rijker gekleurd en forser dan de vrouwen. Een man van deze soort kan goed 50 cm lang worden; vrouwtjes bereiken hooguit 35 cm, maar over het algemeen blijven ze zeker in gevangenschap veel kleiner.

Observeer je koppel goed !
Om te kweken zult u allereerst een vrouwtje in het terrarium van de man moeten introduceren. Zodra hij haar in de gaten heeft, zal hij naderbij komen en met de kop knikken. Als het wijfje bereid is, zal ze geen angst of agressie tonen. Opent ze echter haar mond en doet ze een uitval naar de man, dan kan hij zich beter meteen terugtrekken. En is het uiteraard ook beter, dat u de dieren voorlopig weer apart zet.
We moeten tussen haakjes even vaststellen dat kameleons, in tegenstelling tot andere hagedissen, niet in staat zijn hun staart of enig ander lichaamsdeel te regenereren. Kameleons die zich stevig vasthouden en daarbij vaak een nabije tak met de staart omklemmen, zijn moeilijk tot loslaten te bewegen. Door een poging om zo’n dier toch los te trekken kunt u het ernstig beschadigen!

Onmiddellijke scheiding na de paring van de panterkameleon
Als alles naar wens gaat, zal het tot paring komen. De copulatie duurt veelal 10 tot 30 minuten. Na een aantal dagen zal het wijfje onverdraagzaam en vreetlustig worden. Dan is het hoog tijd om de dieren apart te zetten, als u dat ten minste al niet direct had gedaan. Een enkele paring is veelal genoeg voor minstens twee bevruchte legsels. Ongeveer een maand (3 tot 6 weken) later wordt het wijfje ongedurig en begint te zoeken naar een geschikte plek om haar eieren te begraven. In natuurlijke omstandigheden zal de diepte ongeveer overeenkomen met de lengte van het dier. Na afzet wordt de uitgegraven holte opgevuld om het legsel te begraven.

Verzorging van de eieren
Het verdient aanbeveling de eieren in een broedstoof te plaatsen. Als de ruimte van het terrarium dat toelaat, kunt u daar een flinke bak met een laag van minimaal 20 cm vochtige potgrond in zetten. Anders kunt u het wijfje beter tijdig overplaatsen in een speciaal onderkomen, dat al is voorzien van een voldoende grondlaag. U zult het legsel voorzichtig moeten opgraven om het naar de broedstoof over te brengen. Legselgrootte 12 – 46 eieren. 
De ontwikkeling van de embryo’s duurt 6 tot 12 maanden. De eieren ontwikkelen zich pas na een rustperiode. Deze zogenaamde diapauze kan afhankelijk van omstandigheden in lengte variëren.
U kunt het legsel eerst enige maanden bewaren bij 18 °C – 22 °C om daarna over te gaan op een temperatuur van 25 °C – 28 °C. Komen de dieren uit Noord-Madagaskar, van Nosy Be of Diego Suarez, dan dient u als temperatuur de hogere regionen, dus 21/22 °C en 27/28 °C aan te houden. Als de broedtemperatuur in het begin 27 °C bedraagt, kan de duur van de diapauze worden verlengd tot een vol jaar.

Kort voor het uitkomen begint een ei te zweten, het krimpt en er verschijnen vochtdruppels aan de buitenkant. Waarschijnlijk komen haast alle eieren uit en, als u tenminste geen ernstige vergissingen hebt gemaakt, zullen ze zich tot levensvatbare jongen ontwikkelen. Maar laten we even stilstaan bij mogelijke problemen opdat we die, goed voorbereid, kunnen voorkomen.

Soms sterfte bij de eieren?
Het kan gebeuren dat ogenschijnlijk levenskrachtige eieren, geproduceerd door gezonde ouders, na langdurig verblijf in de broedstoof toch volledig ontwikkeld binnen de eischaal blijven. Dat blijken helaas dode jongen met onvolkomen ontwikkeld skelet te zijn. Klaarblijkelijk is voldoende opneming van calciu m uit dooier en eischaal achterwege gebleven, maar waarom of waardoor? Misschien is bij het moederdier een antwoord te vinden.

Opgroeien van de jonge kameleonsHet grootbrengen van de jongen is niet moeilijk. 
Het valt aan te bevelen enige maanden een omgevingstemperatuur van 25 °C te handhaven en vervolgens de temperatuur te laten oplopen tot 28 graden. 
Onder optimale omstandigheden zullen de dieren na ongeveer een half jaargeslachtsrijp zijn, hoewel de mannetjes hun volwassen kleur pas na een jaar ontwikkelen.


overgenomen van de oorspr.auteur Dimitri Muratov & vertaling Luuc Bauer

Ziekten en aandoeningen

Moeilijkheidsgraad

Moeilijk

Cites

De panterkameleon valt onder de cites B, wat wilt zeggen dat u bij het aanschaffen altijd een overdrachtsverklaring nodig heeft.

Startpakket

Wij voorzien in onze winkel volledige startpakketten om u duidelijk te laten zien hoe u dit dier kan houden. U kan ons hiervoor altijd bereiken via onze mail, telefoonnummer of U kan eens langskomen in onze winkel waar wij onze kennis graag met u delen.